Sanjala sam noćas neke ale. Progonile me neke ajžadaje noćas, sve sam se budila na svakih pola sata i ustanem jutros toliko nadrndana da nadrndanije ne može. Sve sam besna, neispavana, mrzim ceo svet, mrzim kosu koja mi se ufrćkala preko noći.

Sednem na comp, da vidim šta se izdešavalo preko noći, ko je šta pisao po mailovima, forumima, spejsovima i blogovima, ne bi li se malo raspoložila i informisala i dobijem mail sledeće sadržine od prijatelja koji svira u punk bendu. I popizdim. Do daske

Prenosim delove maila:

Dragi prijatelji, evo šta je snašlo našu underground i alternativnu muzičku scenu. Kako nam je zemlja vec uveliko zašla u mulj turbo šunda i smeća koje vredja inteligenciju, logičan nastavak toga izglasan je prošlog meseca.

O čemu se zapravo radi – uveli su neko novo pravilo da od sada bendovi koji nisu članovi ‘Udruženja ESTRADNIH Umetnika Srbije’ neće moći da prelaze granicu i sviraju u drugim zemljama, neće moći da nastupaju u većim koncertnim prostorima i neće moći da emituju svoje spotove na državnim televizijama.

Novi Zakoni za muzičare u Srbiji nastali u februaru 2009, po kojima niko od muzičara bez muzičarske vize i licence udruženja estradnih umetnika Srbije ne može da predje granicu a uskoro ni da nastupa u ozbiljnijem klubu:

1) Za dobijanje licence se plaća 11200din ili 5800din (ukoliko si student) godišnje.

Negde se čak spominje suma od 200 evra po članu benda???

2) Polaže se ispit muzikalnosti i ide se na audiciju posle koje dobijate sertifikat da ste član udruženja estradnih umetnika Srbije kao i muzičarsku vizu.

(pritom se pod muzičar ne podrazumeva DJ ili bilo ko ko se bavi noise, elektronskom ili avangardnom muzikom)

3) Ambasade od februara ove godine više ne priznaju ata kartu bez
muzičarske vize.

4) Ovo je takav bezobrazluk da tu nema šta više da se kaze. Koliko sam shvatio – hoće da odvoje muzičare od ne-muzičara? Tj u prevodu – da mlade i underground bendove koji sviraju muziku iz ljubavi i koji su redovno u minusu OTERAJU sa scene i zakucaju u ovu propalu zemlju. Gomila mladih bendova je već vraćena sa granice i u pasoš im je upisana zabrana ulaska u zemlju u koju su išli. Sramota! Sad mi kao treba da budemo clanovi nekog udruženja da bi išli da nastupamo u inostranstvu ili u većem prostoru? A gde su naša prava da odbijemo da budemo članovi i da budemo prosto ljudi koji neće da daju 200 evra nekom harmonikašu koji vodi neku organizaciju za pranje novca??? Ko moze da nam uskrati prava da nastupamo negde samo zato što nismo CECA, BRENA ili SNEKI???? Sad neko treba da kaze nekom nojzeru ili pankeru koji namerno ne svira u harmoniji da je NE MUZIKALAN???? Jedino rešenje je da se mladi muzičari i underground umetnici udruže i naprave PROTEST protiv ovog turbo folk zakona kojim zele da ONU NEMUZIKU oteraju sa svojih televizija i zakucaju u Srbiju. E PA NEĆE MOĆI.


Ako je ovo tačno, a jeste, najverovatnije, ja više ne znam šta da kažem. Svaka nam čast. Ova zemlja nikada neće izgubiti kreativne načine da padne još više.

Majke IM GA NABIJEM JA VIŠE!