(slika preuzeta sa tetka.rs)

Oktobar je mesec protiv raka dojke i na ovaj skroman način hoću da podržim akciju koju su pokrenule Mahlat i Organvlasti.

Celog života se žalim na male grudi i pravim šalu od toga. Jedna od mojih omiljenih rečenica kojom se žalim je ”Nikad manjih grudi, nikada većih problema”.

I to nije bez razloga. Sa 14 godina mi je dijagnostikovan fibroadenom u levoj dojci, to je vrsta dobroćudnog tumora. Na sreću, pre toga sam dobila zapaljenje mlečne žlezde, te sam išla na pregled zbog toga i tako su mi otkrili. Otkriven je na vreme i uz pomoć lekara i nekih narodnih lekova (kasnije priznatih od svetske zdravstvene organizacije) izlečila sam se.

Od tada sam naučila da se vršim samopregled dojki i da pratim svaku promenu na svom telu. Idem na redovne kontrole svakih 6 meseci.

Kasnije, na faklutetu, tokom samopregleda opet sam napipala kvržice. Otišla sam na pregled i našli su još dva fibroadenoma u obe dojke. Oba su pronađena na vreme, oba su izlečena i nestala. Ključna reč je na vreme.

I dalje idem na kontrole svakih 6 meseci, i dalje vršim sama preglede periodično. Ove godine na redovnom pregledu su mi pronašli jednu manju cistu koju pratimo.

Objašnjeno mi je, da zbog displazičnog tkiva dojki koje imam, biću sklona stvaranju takvih čuda verovatno celog života. Ali ništa nije strašno, dokazano, kada se vodi računa, ide na preglede i kontrole i sanira na vreme.

Poenta ove akcije je animirati žene da zakažu pregled dojki, mamograf, ultrazvuk. Nije komplikovano, ne boli, a mnogo znači. Vodite računa o svom zdravlju, ko će ako nećete vi?

Vrlo je lako naučiti da osluškujete svoje telo, da primetite bilo kakvu promenu. Nemojte ignorisati te znake, većina stvari koja se primeti na vreme, može se uspešno izlečiti i sanirati.

Povedite računa malo, obratite pažnju. Ne oduzima mnogo vremena, a može značiti sve.

Moje dojke su male, problematične ali su okej.

A tvoje?