Osoba A : Pametan, načitan, ”moj čovek”, kompatibilnih stavova o životu, muzici, filmovima. Kompatibilan humor. ”Materijal” za istraživanje. Stvara mi ugodno i prijatno osećanje kada smo u istom prostoru. Javila se želja za provođenjem više vremena sa dotičnim. Ne toliko da bih spustila sve zidove, ali mogućnost je tu.

Osoba B: Milijardu svetlosnih godina udaljena od mene. Po svemu. Draga, ali nekompatibilna. Iz drugog sveta. Nosilac nekih osobina i stavova koje nikako ne mogu shvatim. Snobovski priznajem da je ”ispod mene”. Kao kvalitet priznajem joj sposbnost da me ”pročita” i da shvati količinu pažnje koja je meni potrebna. Al’ džabe. Pažnja ne prija. Stvara osećaj neprijatnosti i guši me.

Osoba A je sa mnom stigla do jednog nivoa i kategorički odbija da ide dalje. Razloge razumem, ali smatram da nisu skroz istiniti. Osoba B kategorički odbija da prihvati moje odbijanje i diči se svojim ”strpljenjem”.

Analiza:

a) Da li je osoba A uopšte dobra osoba ili sam je ja zbog svoje nedostižnosti i moje sklonosti kao idealizaciji postavila na mesto na kome se nalazi trenutno u mom umu?
b) Da li sam ja zaista na tom nivou da mi je osoba A nedostižna, a da je moj vrhunac i ono što zaslužujem osoba B? To implicira da moram da razmišljam da nešto nije u redu sa mnom i da ja ne zaslužujem više od osobe B i da nisam dovoljno vredna. Sistem zabaguje kada stigne do ove operacije
c) Da li je osoba A meni toliko privlačna baš zbog toga što mi se postavlja kao nedostižna? Ako bi postala pristupačna, da li bi njeno prisustvo postalo opterećujuće kao prisustvo osobe B? Da li sam ja stereotip koji želi samo ono što ne može da ima?
d) Što implicira dalje, da i ako uspem da ”otvorim oči” osobi A, postoji mogućnost da ona istog trenutka postane neinteresantna kada pokaže interesovanje za mene.
e) Što vodi do već postavljene hipoteze da nešto nije u redu sa mnom. Sistem opet baguje. Nemogućnost da se prihvati taj podatak.

Zaključak:

Ne postoji.
Nemoguće ga je doneti zato što je nemoguće ispitati šta bi se dogodilo kada bi osoba A promenila svoje mišljenje.
Ego i osnovno kućno vaspitanje ne dozvoljava drugačije metode za menjanje mišljenja.
Ovaj slučaj ostaće nerešen. Do sledećeg.